Tomatensoep

(Door Iris Driessen, docent Nederlands VWO/Gymnasium)

Met nog een maand voor haar eindexamen had ze het zwaar. Met opgetrokken schouders, het haar voor haar gezicht, de mouwen over haar handen getrokken, zat ze aan één van de grote tafels in de aula. Dit meisje was gestresst. Heel erg gestresst.
      Een slim meisje, briljant eigenlijk, maar met een dominante, labiele moeder en ouders die in een nare scheiding lagen, kreeg ze van thuis niet de rust die ze zo nodig had om zich te kunnen focussen.
      Zelf kreeg ze onlangs de diagnose ADD; fijn dat ze nu therapie kreeg om hiermee om te gaan, maar het was allemaal wel verdomd zwaar.
Nachten lag ze wakker en op school kon ze haar ogen niet open houden. Als ze tien jaar ouder was geweest, zat ze nu thuis met een burn-out. Maar ja, op een middelbare school bestaat zoiets niet. Sommige pubers hebben het nou eenmaal zwaar en tsja, er moet toch wel echt gescoord worden. 

Gepersonaliseerd onderwijs en prestatiedruk bijten elkaar. 

Ik raak met haar aan de praat. Zware onderwerpen en luchtige kletspraat wisselen elkaar af. Aan het einde van het gesprek geef ik haar een tientje. Ze moet haar boeken dicht doen en een taartje gaan eten op een terras. 
      Een uurtje later krijg ik een foto toegestuurd. De taartenwinkel was dicht, maar ze zat op het terras met een kop tomatensoep met ballen. 
Vorige week kreeg ze haar diploma. En ik kreeg een hele warme omhelzing. 

      Ze slaagde cum laude. 


Zie HIER voor alle Juffen