Aardappels, pesticiden & de dood

Het gaat niet goed met de bijen in Nederland. Sterker: het gaat wereldwijd slecht met de bijen.
      Sinds een jaar of tien verschijnen er met grote regelmaat berichten over massale bijensterfte. Vaak ’s winters in bijenkasten, maar ook daarbuiten en in andere getijden. Soms veroorzaakt door de Varraomijt, een parasiet die leeft van het bloed van bijen. Soms ook veroorzaakt door schimmels, virussen of pesticiden. Je ziet of leest zo’n bericht en dan ga je weer over tot de orde van de dag.
      Maar gisteren was het een andere dag. Ineens zaten er een paar honderd bijen op en in mijn huis. Het was een ware plaag. Ze zaten in de dakgoten, op de ramen, kozijnen en deuren, in mijn keuken, in de slaapkamer zelfs in de badkamer.
      Ik verzeker je, dat dit een vreemde gewaarwording is. En onwillekeurig vraag je je af, wat er gebeurt als die beestjes zouden gaan steken of anderszins vervelend gedrag zouden gaan vertonen.

   

Maar al snel was duidelijk dat dit niet zo’n groot risico was, want het ging helemaal niet goed met die bijen. Soms viel er één naar beneden en strompelde dan ongecoördineerd verder. Het was een pijnlijk proces. Die beesten leden. En ze gingen dood. De één na de ander.
      Ik denk dat er op een bepaald moment voor en in mijn huis wel zo’n honderd dode bijen lagen.

      

Direct tegenover mijn huis staat een aardappelveld in bloei.

   

Dat veld wordt zoals veel akkers in de Hoeksche Waard regelmatig bespoten met pesticiden. Het lag dus voor de hand, dat het één met het ander te maken zou kunnen hebben. (Op de voorgrond op het kozijn dode bijen)

   

Maar omdat ik dat niet zeker wist, benaderde ik Gerrit Klein van ’De Kleine Imkerij’’, een imker die bij mij in de buurt bij het B&B ''Logeren op de Noorddijk'' een paar bijenkasten heeft staan.
      Ik stuurde hem wat foto’s en stelde de volgende vragen:

---Gaan die beesten inderdaad dood vanwege pesticiden?
---Zijn dit wilde bijen of zouden ze van u of een andere imker kunnen zijn?  
---Wat voor soort bijen zijn dit?

Zijn antwoord:

     Beste meneer van den Boogaard,

Hoewel ik dit niet met zekerheid kan zeggen, kan dit zeker met elkaar te maken hebben. Een aardappelplant is niet heel interessant voor bijen, maar ik geloof dat ze er wel wat stuifmeel uit kunnen halen. Als hier gif op gespoten is kan dat ze vergiftigen. De bijen op de foto zijn normale honingbijen, de kans is best groot dat ze uit 1 van mijn kasten bij het bed en breakfast komen. Ik zal er morgen even bij gaan kijken. Op de foto's is dit niet echt te zien, maar vergiftigde bijen hebben vaak hun tong uitgestoken. Hadden deze bijen dat ook? Ook is het vaak ‘t geval dat ze voor ze dood gaan, wat zwak rondkrabbelen en omvallen.


Conclusie: vergiftiging is zeer waarschijnlijk, maar ik kan dit niet direct van de foto's of uw verhaal bewijzen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben.

Met vriendelijke groet,

Gerrit Klein