Meer dan een juf

      Iris Driessen is docent Nederlands aan een lyceum in de Randstad. Een middelbare school voor Atheneum+ en Gymnasium. De + betekent dat er op deze school ook experimentele vakken worden gedoceerd: Grote Denkers, Lifestyle Informatics, Logica & Argumentatie, Drama & Rede.     
     
      Zij is mentor van de eerste klas en een lerares ''met een groot hart voor het onderwijs, maar vooral met een heel groot hart voor haar leerlingen''.
     
      Met enige regelmaat stuurt zij mij berichten over de ''randverschijnselen'' van haar werk.  

 

 

Terug naar Guinee-Bissau


(Door Iris Driessen)

We vermoedden dat hij twee laptops uit de rugzak van klasgenoten heeft gejat en heeft doorverkocht.
We vermoedden dat hij bij een bende zat.

Twee jaar geleden kwam hij op school in klas één. Een prachtig jongetje met lichtjes in zijn ogen. Een vader uit Guinee-Bissau en een moeder uit Ghana. Op ouderavond kwam moeder altijd in traditionele kledij. Trots op haar zoon die iedere dag slimmer werd. Maar ook brutaler. En uiteindelijk onhandelbaar, thuis.

Liegen, dat werd zijn beste vak. Keihard leugens vertellen met ogen die zo donker waren dat je de lichtjes niet meer zag.

   

Ineens kwam hij niet meer naar school. Moeder vertelde dat vader hem mee terug had genomen naar Guinee-Bissau. Hij gaat naar een school waar de kinderen geen laptops in hun tas hebben.

Guinee-Bissau (West-Afrika) is één van de armste landen ter wereld. Een voormalige Portugese kolonie. Twee-derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De economie draait voornamelijk op landbouw, visserij en de export van pinda’s en cashewnoten.

  

Ik hoop dat hij ooit, met lichtjes in zijn ogen, de grootste exporteur in vis en noten van de wereld wordt.

Meer Juffen

1: Een stinkend kind
3. Blauw haar; Paars haar