Algemeen (361)

De analfabeet en zijn methodes

John was een mooie man. Lange blonde haren, grote blauwe ogen, sportief figuur. Jolande was zijn aantrekkelijke vrouw. Innemende glimlach. Het was een bijzonder stel, dat overal aandacht trok.
     
Maar hij was analfabeet zoals dat in 1988 nog gewoon heette. Zij had daar grote problemen mee.
Vaak had zij gezegd, dat hij er iets aan moest doen, maar hij had er geen zin in. Hij was handig geworden in het maskeren en vond het verder wel goed zo. 
     
In het begin zei hij gewoon dat hij zijn bril was vergeten als hij iets moest lezen of een handtekening moest zetten. Later deed hij als dat nodig was zijn arm in een mitella en vroeg aan de mevrouw van het postkantoor of zij even een krabbeltje kon zetten. En natuurlijk deed de mevrouw dat.
       Hij had zijn schriftelijk rijbewijs gehaald door met engelengeduld alle vragen uit het hoofd te leren. Hij herkende de vraag en wist dan of hij het langste of het kortste antwoord moest invullen.
     
Zij hadden twee kinderen. Maar toen het oudste kind voorgelezen wilde worden kon hij het niet.
Zij stelde toen een ultimatum. ‘’Jij gaat er nu iets aan doen; anders bekijk je het maar’’.
     
Hij was geschrokken en had zich aangemeld voor de alfabetiseringscursus. Hij werd één van de meest enthousiaste deelnemers en na een paar maanden was hij al enorm vooruitgegaan. Hij kon een simpel boekje voorlezen.
     
In 1988 toen Nederland Europees kampioen voetbal werd, was ik in Palestina. Ik had de finale grotendeels gemist en ook alle festiviteiten daarna. John had stapels videobanden. Ze kwamen samen naar ons toe om die banden te brengen. Het werd een uitermate gezellige avond. Toen ze terugreden ging zij achter het stuur. Hij las de wegenkaart.
      Dat was de eerste keer in zijn leven.


P.S.
Ga voor mijn bizarre beleving van de voetbalfinale 1988 naar dit stukje uit de Volkskrant:

 

 

MOI, of hou zo aine ook hait.’

 

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

  Een man van middelbare leeftijd die aan mij vraagt:
      ‘Moi mien wicht, hest toe een bouk over olle auto’s? Met ploatjes drin, want dan ken ik eem kiek’n hou dat altmoal mot.’

  Hij blijkt geïnteresseerd in meer en vindt het gezellig in de bieb. Loopt wat rond, ziet de grote banner over het Taalhuis en zegt: ‘woarveur is dat den?
      We maken een praatje, ik geef hem informatie waarop hij aansluitend vraagt ‘of ik eem een afsproak veur hem moak’n wil, met die coördinator ‘ of hou zo aine ook hait.’ Ga ik doen!
      Hij verlaat de bibliotheek met een hartelijke ‘Moi.’

Een week later zit meneer vrolijk aan tafel met André, medewerker van het Taalhuis.
      Ik weet dan dat deze aardige man heel veel gaat leren de komende tijd. Hij is laaggeletterd, en heel leergierig.
In onze bibliotheek is dus een Taalhuis gevestigd. Op de maandag en woensdagochtend wordt dit bemand door een coördinator en/of een vrijwillige medewerker.
      Het Taalhuis is ontsproten om zoveel mogelijk mensen gelijke kansen te bieden in de maatschappij waarin ze leven. Waar missen mensen kansen, mogelijkheden, wat ligt daaraan ten grondslag?

De basisgedachte: Taalvaardigheid
     
Alles begint met taal: dingen begrijpen, de eigen wensen kenbaar maken. zaken zelfstandig regelen, contact met anderen, onderdeel zijn van de samenleving.


Doelgroep

Er zijn twee belangrijke doelgroepen voor het Taalhuis: mensen die Nederlands als tweede taal leren (NT2) en mensen die Nederlands als moedertaal hebben (NT1), maar die moeite hebben met lezen en schrijven in het dagelijks leven. Daardoor kunnen ze niet goed functioneren in de maatschappij.


Digitale vaardigheden

Ons leven speelt zich steeds meer online af. Van het bestellen op internet tot het aanvragen van een toeslag of het doen van belastingaangifte. Iedereen moet kunnen omgaan met een computer.
      Voor wie de vaardigheid mist om online informatie op te zoeken of online formulieren van de overheid in te vullen, wordt het leven erg ingewikkeld. Taalhuizen en Bibliotheken organiseren trainingen zodat mensen ook digitaal de weg leren kennen in de samenleving.


Rekenvaardigheid

Het begrijpen van hoeveelheden, afstanden en getalsmatige informatie speelt een belangrijke rol in vele dagelijkse handelingen. Van wisselgeld bij de kassa tot het plannen van een reis, van maten en gewichten bij het koken tot het bijhouden van het huishoudboekje, het is essentieel dat mensen globale rekenvaardigheid hebben om bewuste keuzes te kunnen maken.Het idee is uitgewerkt en in de markt gezet.
      Met ondersteuning van de Koninklijke Bibliotheek en de Stichting Lezen en Schrijven.

Hoekje

 

Twee keer per week is er een spreekuur met de Taalhuiscoördinator. Dan kunnen mensen samen bekijken wat ze nodig hebben en wat bij ze past.
     
Wij hebben een gezellige hoek ingericht waar je de speciale Taalhuis-boekenkast vindt. De cursisten mogen ze lenen. Om fijn thuis in hun uppie te oefenen.

 
Deelnemers

 

Wie komt er dan bij ons in Bellingwolde?
       Tja, dat kan ik natuurlijk niet zeggen in verband met de privacy.

Ook geen foto’s van bezoekers deze keer, maar dat er behoefte is aan ons Taalhuis - dat weet ik wel. Voor de oplettende lezer kan ik melden dat er een hele leuke Deense meneer flinke vorderingen maakt met de Nederlandse taal.

Net als Benazir, Ali, Koos en Geertje.

 

Moi!

 

 

Klik HIER voor alle biebverhalen

 

Adrenaline in een huis-op-wielen

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Op de vrijdagmiddag hebben we vaste gasten. Waaronder Marianne en Ton.
      In hun arbeidzame leven runden zij samen een bedrijf in verpakkingsmaterialen. Nu zitten ze aan de leestafel een tijdschrift te lezen.

 

Marianne neemt de Delicious door, ze houdt van koken. En van de bibliotheek. Zij is jarenlang vrijwillig medewerker in ons team geweest.
      Vergaderen met haar was altijd prettig en puntig. Zij weet veel over menselijke verhoudingen. En over boeken, want ze is ook lid van de Leeskring en breed geïnteresseerd.
      Je mag haar wakker maken als de ochtendkrant op de mat ligt. Ze maakt een ontbijtje en gaat er eens lekker voor zitten. Uitgebreid lezen en vooral ''relaxed de wereld op komen'' noemt ze dat.
      Toen zij 70 jaar was, vond Marianne dat het tijd ws om te stoppen met bibliotheekwerk. We namen afscheid.
      Reizen met Ton, daar was het tijd voor. In hun vintage-camper.

Jalon Vallei     

Enthousiast geraakt door mijn verhalen over de Jalon-vallei in Spanje, togen Ton en Marianne ook die kant op.
        Ze hebben er genoten van de prachtige ruige natuur en de vriendelijke mensen.
Marianne :
Mijn adrenaline-peil steeg als Ton een leuk weggetje zag, er in draaide en vervolgens ondanks het navigatie-systeem de weg kwijt raakte. In de achteruit door een smal straatje, met ons huis-op-wielen, wist Ton het avontuur altijd weer tot een goed einde te brengen.’

      De route werd weer opgepakt en óp ging het naar een volgende mooie plek.

 

We halen herinneringen op.

Guadalest


Avocado's“Zeg, Mar, weet jij dat avocado’s aan bomen groeien?’


Jacaranda

‘Die uitbundige paarse bloesem!’
      ‘Jacaranda, zeg je?’


Pego“De lieflijke dorpjes met stoere bergtoppen in je achtertuin!’

 
Weidsheid“En dan na iedere haarspeldbocht een adembenemende weidsheid!’


Belen‘Terrasje pakken bij Belen onder die knots van een boom!’


Watervalletjes‘Duizelig van alle indrukken zien waar je je eigenlijk bevindt!

Wij dromen nog even verder en denken, zullen we hier ooit nog terugkeren?
      Ton geniet ondertussen onverstoord aan de leestafel van de avonturen van Suske en Wiske. Thuis repareert hij graag auto’s, maakt ontbrekende onderdelen zelf. Met vakmanschap, geduld en precisie knutselt hij een ontbrekend ‘iets’ zelf in elkaar. Wat zijn ogen zien maken zijn handen. Zo’n man.
      Moet het paard op stal? Heb je snoei-afval? Gooi maar op de paasbult. Hulp nodig om je uit elkaar gewaaide Cypres te kappen? Ton staat voor je klaar. Als het maar gezellig is, daar houdt hij van. Graag een rood wijntje erbij.

Achter de geraniums kan altijd nog!

 

 

Klik HIER voor alle biebverhalen

 

 

 

 

Kratjes & kriebels

 

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

      Met een minimaal budget uit de cultuurpot een bibliotheek aantrekkelijk houden is een hele uitdaging.
 Wij doen ons uiterste best om onze collectie zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Hiervoor hebben we thematafels bedacht
      U kent ze misschien wel uit uw eigen bibliotheek. Of is dit een Gronings concept?

 

De tafel ‘NET NIEUW’

Twee keer per week rijdt de expeditiebus van de serviceorganisatie in Groningen naar de bibliotheek in Bellingwolde. Lammert is de chauffeur.
      Hij brengt per keer 3 kratten met materialen.
Eén krat met gereserveerde boeken voor onze lezers, één krat met tijdschriften en foldermateriaal, en een krat met nieuwe boeken en dvd’s: onze cadeautjeskrat. We pakken hem als eerste uit, snuiven de geur op van nieuwe boeken, beoordelen de covers, maken ze uitleenklaar in ons computersysteem en plaatsen ze op de tafel ‘ NET NIEUW.’

      Onze klanten lopen er op en in ‘no time’ is de tafel leeg, op een enkel boek na - dat wacht op een liefhebber. Zoals uitgaves van Vladimir Megre, kent u zijn serie Anastasia?
      De rinkelende dennen van Rusland van Vladimir Megre vertellen over de macht van onze dromen, over liefde, over de menselijke bestemming en over de wonderlijke toekomst die voor iedereen mogelijk is.


De tafel ‘GROENE VINGERS’

Heeft u al lentekriebels? Tuinzin?
      Gaat u dit jaar uw tuin opnieuw beplanten, uw woekerende bamboe nu echt verwijderen, een boombank maken, een vijver, een vogelparadijs, een egelhut bouwen, schapen weiden, kippen op stok zetten, of een vierkante-meter-kruidentuin plaatsen?
      Alles natuurlijk, biologisch en met groene vingers. Ah, boeken zat!


De tafel ‘ EREGALERIJ’

Hier vindt u onder andere Willem Frederik Hermans, Jan Wolkers, Anja Meulenbelt, Renate Rubinstein, Simon Carmiggelt, Ischa Meijer, Maarten ’t Hart’s Lotte Weeda. En veelgelezen series van Sarah Lark, Santa Montefiore, Elizabeth Jane Howard plus de favoriete Scandinavische thrillers in boek en film.


De tafel ‘ TIPS VAN LEZERS’

Dit is ook een topper.
     
Van streekgeschiedenis, koolhydraatarm koken, mantelzorgen tot het boek ‘De poepfabriek’ van Ron Schröder en Marianne Busser.

MOOI HÉ

 

Klik HIER voor alle biebverhalen

 

 

Geplaatst in februari

28 februari: Goedemorgen 748; De nieuwe hark

28 februari: Photosophieën 367: Inloggen over grenzen heen

27 februari: Ontmoetingen 73; Oud & Verbitterd; Jong & Bronstig

26 februari: Goedemorgen 747; Dode pleegt Zelfmoord  

25 februari: Verhalen uit de dorpsbieb (17); Elly en haar weeskindjes

24 februari: Reportages 152; De Zwaakse Weel in de Zak van Zuid-Beveland

24 februari: ZoekPoëzie 130: Frederik van Eeden (2). De houten Klaas Willem III

23 februari: Home From Abroad 163; Running the Gauntlet

22 februari: Blogcitaten 84; Ballen tegen de BACKSTOP

21 februari: Meer Dan Een Juf 45; Met de dood voor ogen

20 februari: Ontmoetingen in de open lucht 72: Een toerist te Tønder

19 februari: Atlas van de kleinste landen 97; Landsenclave San Marino

18 februari: Verhalen uit de dorpsbieb (16); Klanten digiwijs maken

18 februari: Blogcitaten 83; Er hangt een paardenhoofdstel aan de muur

17 februari: Reportages 151; Zonnemaire, een fleurig Zeeuws dorpje

16 februari: Beelden 888; Het schoonste strand van Nederland

16 februari: Goedemorgen 745; Terroriserende tiran

15 februari: Home From Abroad 162; Planet Trump

14 februari: Diepzinnige clichés 86: De eerste lentedag

13 februari: Muziek bij de borrel 38; De duimpiano van Zimbabwe

12 februari: ZoekPoëzie 129: Hans Faverey & Klaas Dijkhofff

11 februari: Verhalen uit de dorpsbieb (15); Afgeschreven boeken

10 februari: Atlas van de kleinste landen 96; Hawar eilanden Bahrein

10 februari: Ontmoetingen in de open lucht 71; De chauffeur van Roots Removal

9 februari: Goedemorgen 743; Onvoltooid Verleden Tijd

8 februari: Home From Abroad 161; One Sentence

8 februari: Blogcitaten 82; Een ongewassen fuck-vinger

7 februari: Goedemorgen 741; De oude hond & de oude man

6 februari: Ontmoetingen in de open lucht 70; De uitbater, een Glagoliet  

5 februari: Goedemorgen 740; Jury zweeft boven tafel

4 februari: Verhalen uit de dorpsbieb (14); Een Boekje Open

3 februari: WIJSHEID 11; Slaapverwekkend

3 februari: Beelden 887; De Meeuw & de Rijmelaar

2 februari: Home From Abroad 160; A national security threat

1 februari: Algemeen 351; Geplaatst in januari

 

Subcategorieën