Eten & drinken

 

 

Zo Hollands als haring

Vandaag is er eindelijk weer nieuwe haring. De kwaliteit schijnt goed te zijn.

      Mals & vet.
Ik denk niet dat er één ‘beest’ in Nederland is, dat zo veel gezegdes, spreekwoorden en uitdrukkingen heeft opgeleverd als haring.
      Zonder naar volledigheid te streven heb ik er her en der voor u een aantal gevonden:


Zo Hollands als haring met uitjes

Zo mager als een haring

Zo droog zijn als een haring

Het tonnetje riekt altijd naar de haring

Hij is daar lelijk ten haring gevaren

Naar haring schieten

Haring in ‘t land, dokters aan de kant

Als haringen in een ton zitten

Als haringen opeengepakt zijn

Zijn haring braadt er niet aan

Ik moet er haring of kuit van hebben

Haring gegeten hebben

Haring & wittebrood

De haring over de kop varen

De haring wordt buikloos

De grote haringvijver

De haringachtige

Die haring braadt niet

Haring bij de vleet

Stop de haringkop

Iets op de haringkop tikken

Geen haring zo mager of men braadt er vet uit

Hij heeft meer in zich dan een lege haring

De haring om de kop varen

De haring braden om de rog of kuit

Als een haring naar de sloep staren

De haring hangt aan zijn eigen kieuwen

Mooi weer en geen haring

Hij braadt de haring om de kuit

 
Als de krab naar haring ruikt

is ze zeker al misbruikt


Een nieuwe haring sprak te Dordt
Ik hoop dat ik geen oude word

  

Haring op dit blog:

Vlaardingen

 

 

 

 

      Familie 8: Een visje voor Camiel

 

 

 

 

Biervliet

 

 

 

      Beelden 60: Biervliet Zeeuws-Vlaanderen;

      (Standbeeld voor Willem Beukelszoon, de uitvinder van het haringkaken.)

 

 

 

 
Veere

 

 

      Beelden 122: Veere in de lens

 

 

 


Hellevoetsluis

 

 

 

 

      Reportages 27: Een rondje Haringvliet

 

 

 

 

Goedereede

 

 

 

 

 

      Reportages 21: De Kwade Hoek

 

 

Enkhuizen 

 

     

 

      Reportages 6: Die drie Haringhe; Enkhuizen

 

 

 

 

Oud-Beijerland

Goedemorgen 62: Marcel & Mariska

 

Stad aan 't Haringvliet

 

 

      Voorstraten 1: Stad aan ’t Haringvliet

 

 

 


Dordrecht

 

 

      Poëzie 90: Verzen van Trijntje Fop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En verder:

 

Haringbed

Haringband

Haringblik

Haringboer

Haringbuis

Haringdroger

Haringfles

Haringfust

Harington

Haringgraat

Haringgrond

Haringhaai

Haringjager

Haringkaker

Haringkar

Haringkoning

Haringkop

Haringkraam

Haringkroon

Haringlogger

Haringman

Haringmarkt

Haringnet

Haringoorlog

Haringpakker

Haringpot

Haringquota

Haringrace

Haringreis

Haringroker

Haringsalade

Haringschaal

Haringschakel

Haringschipper

Haringschool

Haringschotel

Haringslaatje

Haringsmaak

Haringspeetje

Haringstal

Haringstokje

Haringteelt

Haringtijd

Harington

Haringtrekker

Haringvaarder

Haringvaart

Haringvanger

Haringvangst

Haringvijver

Haringvis

Haringvisser

Haringvisserij

Haringvlag

Haringvloot

Haringwant

Haringweer

Haringwormziekte

 

Groene haring

Zoute haring

Zure haring

Rauwe haring

IJle haring

Lege haring

Volle haring

Vette haring

Magere haring

Droge haring

Gerookte haring

Gebakken haring

 

 

 

Een cadeautje voor de koning

Vandaag is het onfhankelijksdag in Jordanië. Dat wordt groots gevierd, want het is de 70ste keer. In 1988 was ik er een keer bij.
     
Ik was toen in de hoofdstad Amman en logeerde bij een Palestijnse juwelier, meneer Y. 

      Koning Hoessein was nog aan het bewind en zou die dag tal van gasten ontvangen. Meneer Y ging vroeg op pad met in zijn tas een collier van zo’n 30.000 US$. Een cadeautje dat de koning op zijn beurt weer kon schenken aan zijn vierde echtgenote Lisa Halaby, een mooie Amerikaanse mevrouw, die de bijnaam koningin Noor had.

Nodig voor de humus:

Weken & koken  

De kikkererwten een nacht laten weken in een ruime hoeveelheid water. Natriumbicarbonaat (zuiveringszout) erbij, want daar worden ze zachter van.
      De volgende dag de kikkererwten afspoelen in koud water en in ruim water twee uur zacht laten koken. De erwten afgieten, maar het kookwater bewaren. Goed laten afkoelen.
      Om een optimaal resultaat te bereiken moeten de bonen worden 'uitgeknepen'.  Velletjes weggooien. 
Dit is niet moeilijk, maar het kost wel even tijd.
(Als u kleine kinderen hebt , kunnen ze leuk meehelpen. Vooral als u zegt dat de kale erwtjes op kikkerbilletjes lijken)
     
Intussen maakt u de sesampasta. 

      De zaadjes in een hete koekenpan laten dansen.
Dan gaan ze in een vijzel en wordt een smeuïge pasta gemaakt door er sesamolie bij te doen. Goed en langdurig stampen. (Als het allemal te veel werk is, kunt u ook een keukenmachine gebruiken)
      
De pasta gaat door het kikkererwtenmengsel. Citroensap, komijn, karwij en knoflook erdoor heen roeren. Een beetje kookwater erbij. In een blender tot een mooie puree malen. Eventueel nog iets meer water erbij.

De humus is lekker bij lamsvlees en bij worstjes. Gewoon op brood kan ook.
      Bij de humus op de foto heb ik er een paar zongedroogde tomaatjes, olijven en peterselie bij gedaan. Geroosterde pijnboompitten doen het ook goed.

Koning op kistje

 

 

Haring, gravlax, & kruidige gehaktballetjes

Als je dan toch in Zweden bent moet je natuurlijk Smörgåsbord eten. Het is wel even zoeken, want het staat niet meer zo vaak op het menu. Smörgåsbord is een combinatie van koude en warme gerechten, vis, kip, vlees, salades, kaas, fruit , gebak en diverse broodjes en broodsoorten.
      In het Oostzee-Journaal, een uitstekend gedocumenteerd en goed geschreven boek van Willem Ellenbroek en Henk Raaff, wordt een maaltijd in een strandrestaurant te Skåne in het zuiden van Zweden uitvoerig en smakelijk beschreven.
     

      

The Veranda

Smörgåsbord kan je bijvoorbeeld eten in het trendy restaurant The Veranda van hotel Grand in Stockholm. Het kost daar 495 Zweedse kronen; ca. 53 Euro.
      Als je dat bestelt krijg je er een gebruiksaanwijzing bij.
Je moet mikken op zes gangen en daar moet je lang over doen. Iedere keer een nieuw bordje pakken, kleine hoeveelheden opscheppen en vooral geen uitgesproken smaken met elkaar gaan mixen.

Men moet beginnen met een paar haringhapjes. Daarbij hoort een ijskoude aquavit van het huismerk Grand. Deze aquavit werd ontwikkeld toen het hotel in 1999 125 jaar bestond. Absolut wodka vind ik lekkerder en ook in Zweden wordt dat ijskoud geserveerd. (zie eten & drinken 1: wodka)
      Het advies is om daarna bier te drinken, maar dat raad ik u af. Bier werkt een beetje als een spons in de maag en vermindert volgens mij de trek. Een beetje jammer voor al die lekkere dingen die nog wachten.
      Neem nog een tweede glaasje aquavit/wodka en ga daarna over op sprankelend Scandinavisch water. Geen gasbelletjes, vooral geen gasbelletjes!
      De tweede gang bestaat uit de gravlax (in Zweden soms nog wilde zalm); gevolgd door krab en mosselen.
Daarna een salade met de gevulde eieren en stukjes kip.
      Dan gaan we over op de warme gerechten en wordt het tijd om toch maar een glaasje rode wijn te nemen. Dat kost dan 8.75 Euro en is niet bij de prijs inbegrepen.
De warme balletjes mag u niet missen. Maar ja, die gegrilde roze lamskoteletjes zien er ook prachtig uit.
      Tot slot een fruitsalade en koffie met een ijskoude Zweedse punch.

Daarna zou ik maar uw slaapkamer opzoeken. Er zijn in het centrum van Stockholm voor redelijke prijzen appartementen te huur en er zijn goede B & B adressen.

Slapen bij Grand is ook een optie, maar voor een tweepersoonskamer met uitzicht op de haven, bent u dan wel 6300 SEK (ca. 670 Euro) kwijt.

 

P.S. Echte kenners drinken wodka overigens op kamertemperatuur. Maar dan moet het wel van zeer goede kwaliteit zijn.
     
Goed gestookte Eau de Vie moet je ook niet koud drinken, want dan proef je niets meer.
Hollandse jenever en de meeste wodka's blijven het best te drinken als het uit het vriesvak komt.

 

 

Harissa

In de zomer van 1988 zat ik op een terrasje in de binnenstad van Tunis. Het was lekker weer. Vrijwel alle mannen hadden een bloem achter hun oor. De vrouwen waren gehuld in uitbundige kleuren. Het was er druk en chaotisch.
      Ik was in een goede bui, want een half uur tevoren had ik net kunnen voorkomen dat mijn tasje met geld, papieren, creditcard en bankpasjes geroofd werd. Een jongen van een jaar of zestien was achter mij aangekomen en trok ineens hard aan de draagriem. Het lukte niet en de jongen rende weg.

       

Wat is harissa?

 

Fijn, oranjewit, ziltig & smaakvol

Als je Vlissingen weer verlaat op weg naar de Randstad of verder kan je diverse routes kiezen. 
       De leukste en mooiste is direct naar het noorden over de Oosterscheldedam langs Neeltje Jans. Je passeert Burgh Haamstede en Zierikzee en vlak voordat je Schouwen-Duiveland verlaat, kom je in Bruinisse, zeg maar Bru.
      Daar bevindt zich de firma Bout. Niet in het centrum maar even buiten het dorp aan de ‘andere’ kant van de provinciale weg. Bout kweekt al sinds 1989 hangcultuurmosselen. Ze zijn er goed in.

         

Al in juni zijn de mosselen volgroeid en nu zijn ze volop te koop. Vol van een licht zilte smaak. 

      Wat zijn hangcultuurmosselen?
     
Ze hangen.
        

Hechten zich in duizendtallen vast aan lange kousvormige netten, die zo'n acht meter verticaal omlaag in de schone Oosterschelde slingeren. De mosselen worden op die manier voortdurend door het water omspoeld en nemen een veel gevarieerder voedingspakket tot zich dan mosselen, die op de bodem liggen. Ze zijn oranjewit, geheel zandvrij en hebben geen krabbetjes in de schelpen. Bij Bout zitten ze niet in zakken, maar ze liggen in bakken. Ze zijn dagvers en je wordt ernstig aangeraden om de mosselen dezelfde dag te eten.
    
    

Hoe maak je de mosselen op z‘n Zeeuws?

Neem voor 4 personen vier kilo. Spoel ze in stromend water en verwijder kapotte schelpen.
      Doe in een pan met dunne bodem twee in ringen gesneden preitjes, twee gesneden rode uien, drie worteltjes, vier geplette teentjes knoflook en nog wat peterselie en dille. Een laagje witte wijn erin en wat visbouillon. Sap van een halve citroen of -beter nog- limoen.
      Leg de mosselen erin, breng alles aan de kook en laat ze vijf, zes minuten koken tot de schelpen allemaal open zijn. Vooral niet te lang koken, want dan worden ze taai.
     
Maak er een paar sausjes bij. Mosterd, knoflook, saffraan als u 't kunt betalen. Soja-saus kan ook, maar ik vind de combinatie met mosselen niet zo geslaagd. Een visbouillon, die u had ingevroren, doet het er ook goed bij.
      Vers stokbrood en een groene salade.

Er zijn mensen die spek, salami, choriso of zelfs bloedworst toevoegen.
      NIET DOEN!
De mosselen worden er absoluut niet lekkerder van. Zonde van al die vleeswaren. 

In Vlaanderen doen ze vaak slagroom bij het kookvocht.
      NIET DOEN!
Veel te vet.

Als je in het najaar Bout aandoet kun je ook weer de platte Zeeuwse oester kopen. Voorts is er levende paling uit eigen visserij.
      Eveneens uit eigen visserij is er Zeeuwse kreeft.

Allemaal zeer de moeite waard om een mooi stukje om te rijden. En als u het thuis helemaal gezellig wil maken, koop dan originele met de hand geverfde mosselbordjes, -schaaltjes en -kopjes bij de VVV in het centrum van Bru.