Een toast op Zuid-Afrika

Op vrijdag 29 april 1994 verzorgde ik een rechtstreekse radio-uitzending van twee uur vanuit het plaatsje De Aar in Zuid-Afrika. Het was de derde en laatste dag waarop de bevolking van het land voor ’t eerst in haar bestaan mocht kiezen. Bij de drie stembureaus in het stadje (Ca. 40.000 inwoners)  was het vrij rustig, want de kleurlingen en de zwarte Afrikanen hadden er demonstratief voor gekozen om al op de eerste dag langdurig in de rij te staan om te kunnen kiezen.
      Ik had een satelliettelefoon, een modem en een grote antenne bij me om die uitzending mogelijk te maken. Alles stond opgesteld bij de Municipaliteit (gemeentehuis), waar het hoofdstembureau zetelde. Wij trokken veel aandacht daar.

Er moest ook muziek worden gedraaid. Ik had eigen opnames gemaakt bij een ANC-manifestatie. Ik reed bijvoorbeeld mee met luid toeterende en zingende vrouwen, die door de blanke wijk van het stadje rijden. Luister hoe ze Nelson Mandela toezingen en de toen nog zittende president De Klerk verguizen. Ik heb daar eerder over geschreven: Audio (57): De manifestatie  9'02"

      Ik vond dat ik naast dit geluid ook de stem van blank Zuid-Afrika moest laten horen. Daarvoor was ik naar een platenzaak geweest. De aanbeveling was Carike Keuzenkamp, een toen zeer populaire zangeres bij de blanke bevolking.
Luister naar  Dis'n een land en merk dat u dit Afrikaans vrij goed kunt verstaan. Het is overigens meer dan een smartlap. Opgenomen in de nadagen van de Apartheid, toen Nelson Mandela al vrij was. Het blanke publiek applaudisseert diverse malen als het gaat over een nieuwe toekomst voor Zuid-Afrika.

 

De Aar ligt in de Groot-Karoo, halverwege Kaapstad en Johannesburg.
      Er was daar verschrikkelijk lekker lamsvlees en er werden zeer goede wijnen uit Stellenbosch en Paarl geschonken.

We hadden veel gasten bij die uitzending en er gingen de nodige flessen open van het merk Rust en Vrede.
      Wij toastten onder meer op de toekomst van Zuid-Afrika. Op het ANC en ook op Carike.

 

 


Klik 
HIER voor alle muziekborrels