Kasseien, regen & forse wind

Dit zijn de kasseien van Gruson. De eerste strook, die de renners woensdag in de Tour tegenkomen. In totaal moeten ze in deze etappe van Ieper in de Vlaamse Westhoek naar het Franse Arenberg 15.5 kilometer kasseienstroken overleven. En dat wordt extra moeilijk, omdat er forse regenbuien en felle wind worden verwacht. De kasseien worden zeer glad en dus gevaarlijk.
      Het zal ook dringen worden, want veel renners zullen proberen zich in het peloton naar voren te wringen om in de voorhoede aan de stroken te beginnen. Er zullen waarschijnlijk veel valpartijen zijn.
      Sommige stroken zijn bekend uit de voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix. Direct naast Gruson ligt het Carrefour de l’Arbre, dat gelukkig voor de renners niet in deze etappe is opgenomen.
De kasseien liggen daar niet alleen schots en scheef, maar ook nog uit elkaar.
      Zie foto hieronder die ik drie jaar geleden maakte.


Iets beter liggen de kasseien op de één na laatste strook van Wandignies-Hamage naar Hornaing. Maar die is weer ongekend lang. (3700 meter). Hier gaat waarschijnlijk de beslissing vallen, want de strook ligt 15 kilometer voor de meet.
      Het zou wel weer eens leuk zijn als een Nederlander deze etappe gaat winnen.
Er zijn een paar kanshebbers. Niki Terpstra bijvoorbeeld, die dit jaar Parijs-Roubaix won. De Nederlandse kampioen Sebas Langeveld beheerst dit vak ook goed net als Lars Boom.