De olympische vlag van Taiwan

Sung Ching-yang ziet er een beetje exotisch uit met zijn lange pikzwarte paardenstaart.  
      Hij eindigde deze week in de achterhoede van de 1.000 meter schaatsen in Sotsji.
      En dat was een beetje jammer, want Sung Ching-yang had voor enige commotie kunnen zorgen als hij op het erepodium was gekomen.
      Hij komt namelijk uit Taiwan, maar mag daar tijdens deze Olympische Spelen niet voor uitkomen. China vindt dat niet goed. Taiwan is immers een opstandige provincie. Daarom schaatst Sung Ching-yang onder de sportnaam van Taiwan: Chinese Taipei.

Bij de start komt altijd de nationale vlag van de betrokken schaatser in beeld. Hieronder Sung Ching-yang. Voor hem is de Olympische vlag geprojecteerd. Die droeg hij ook tijdens de openingsceremonie.

Taiwan (ooit Formosa) scheidde zich in 1949 eenzijdig af van China. Het ontwikkelde zich als een nieuw onafhankelijk land dat zelfs erkend werd door de Verenigde Naties.
     
Maar toen de betrekkingen tussen China en de rest van de wereld verbeterden en China in 1971 op zijn beurt lid werd van de V.N. moest Taiwan weer wijken. Sporters uit dit land lijken zich overigens verzoend te hebben met deze situatie, want van enig protest heb ik nog nooit iets gemerkt.
     
Hoe gevoelig deze kwestie ligt bleek bijvoorbeeld in 1968 tijdens de Culturele Revolutie van China. Tekenaar Wan Wei Sheng had deze postzegel ontworpen.

                

We zien heel China rood gekleurd, behalve dat witte eilandje rechtsonder. Dat is Taiwan.
      Wan Wei Sheng had in feite de onafhankelijkheid bevestigd en daarom werd de postzegel al na een halve dag weer uit de circulatie genomen. Daarmee is het overigens één van de duurste postzegeltjes ter wereld geworden.