Zonnelamp voor Syrische vluchtelingen


Deze foto’s kreeg ik van Esseline van de Sande. In oktober gemaakt in een vluchtelingenkamp voor Syriers in Jordanië . Het gaat in dit geval met name om de zogeheten WakaWaka, een solarlamp en telefoonlader. Er is geen elektriciteit in die vluchtelingenkampen.
      Het leven stopt daar in zekere zin als de zon ondergaat. Als de mensen beschikken over zo’n op zonne-energie draaiende lamp kunnen ze koken, lezen en elkaar aankijken als ze praten. Bovendien kunnen ze hun telefoons opladen om contact te houden met familieleden en kennissen.

Er is een actie op gang gekomen onder het motto Solar for Syria. Daar kunt u al voor een donatie van 25,- een lamp bestellen. Simpele hulp, heel direct en effectief.

      Om u nog even bij te praten. In Syrië zijn ZEVEN MILJOEN mensen op de vlucht. TWEE MILJOEN daarvan zitten in kampen in het omringende buitenland. (Jordanië , Irak, Turkije en Libanon). De HELFT daarvan is KINDEREN.

Esseline van de Sande woonde zelf van 1999 tot 2005 in Syrië . Zij studeerde Arabisch aan de Universiteit van Damascus. Sinds 2009 werkt zij voor de VN-Organisatie UNWRA in Jordanië . (United Nations Relief and Works Agency)

      Daardoor komt ze er nog regelmatig. Solar for Syrië werkt samen met de Stichting Vluchteling. Zij weet zeker dat uw lamp op de goede plek terecht komt.

      En kijk ook nog even naar dit filmpje.