Autootje wassen op Bahrain

  

Een maand geleden plaatste ik een stukje over het pontje tussen Wijk bij Duurstede en Beusichem. Het was daar tot mijn lichte verbazing namelijk verboden om je auto te wassen.

      
      Ik kreeg in reactie hierop onderstaande foto opgestuurd van Rolf Weijburg. Hij nam deze foto in 2010 bij de stad Riffa op Bahrain, een eilandenrijkje in de Perzische Golf.

 

Riffa Bahrain

Rolf wist niet waarom dat bord daar stond. 
      Ik kan een paar dingen verzinnen.

      In dit gebied is water schaars en vaak duurder dan olie. Om water te sparen wordt het particulieren verboden hun auto te wassen omdat ze niet spaarzaam met het water omgaan.

      Milieuredenen kunnen een rol spelen. Bij autowassen op straat komen er vervuilende producten vrij die in het oppervlaktewater en zelfs in waterzuiveringsinstallaties terecht kunnen komen. Je moet dan denken aan olie- en rubberresten, shampoos en zware metalen.

AutoSpa Bahrain

                   

De meest voor de hand liggende verklaring lijkt mij overigens de lobby van garagehouders en autowasbedrijven.

      Kijk eens naar deze foto van de AutoSpa wasinstallatie op Bahrain. Als je hier je auto laat wassen komt er vijf man personeel aan te pas.
      Een verbod om het zelf te doen lijkt dan nodig om al die mensen aan het werk te houden.

Verderop in Bahrain trof Rolf dit bordje.
      Je zult weten dat je in een oliestaat bent als je het in je hoofd zou halen om hier bijvoorbeeld te gaan kamperen.
 

Emiraat Sharjah

In het Emiraat Sharjah -onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten- is het overigens overal verboden om je auto te wassen. Dit op straffe van een boete van 500 Dirham, ongeveer 90,--
      En ook in Nederland is de BOVAG , brancheorganisatie van garagehouders en autowasbedrijven, dit jaar een actie begonnen om het wassen op straat te verbieden of in ieder geval te ontmoedigen.